Stwórz własną społeczność   WITAMINA B17-SZANSA W LECZENIU NOWOTWORÓW   Rejestracja Zaloguj się  




  Dodaj wpis
Dieta antyrakowa
Dodał: hendrix 2011-05-05 10:21


Dieta antyrakowa .

 

Za każdym razem, gdy wybierasz posiłek, przekąskę, napój, podejmujesz decyzję, która ma pozytywny lub negatywny wpływ na twój organizm. Jesteś tym, co jesz. Ale czy to nie przesada?

Rola diety i jej wpływ na wygląd, umysł, samopoczucie, a przede wszystkim zdrowie, są w ostatnich latach traktowane coraz poważniej. Lekarze podkreślają, że sposób odżywiania ma często decydujący wpływ na rozwój nowotworów. Już dziś nikt nie dyskutuje z twierdzeniem, że 60–70 proc. chorób nowotworowych można zapobiec, robiąc tylko dwie rzeczy: rzucić palenie i zdrowo się odżywiać. Światowy Fundusz Badań nad Rakiem w raporcie opublikowanym pod koniec 2003 roku dowodzi też, że 40 proc. zachorowań na raka można zapobiec poprzez właściwe odżywianie się i pozbycie się nadwagi.

Co zatem jeść?

Dieta antyrakowa powinna być uboga w tłuszcze, cukier i sól, a bogata w witaminy A, C, E (czyli karoten, kwas askorbinowy, tokoferol) oraz pierwiastki – magnez, selen, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Właśnie te witaminy i minerały usuwają z naszego organizmu wolne rodniki oraz zapobiegają rakotwórczemu działaniu nitrozamin, czyli groźnych związków zawartych w produktach spożywczych i powstających w żołądku. A zatem dokładniej przyjrzyjmy się naszej diecie.

Zdrowe napoje

Na pierwszym miejscu powinna być oczywiście woda mineralna. Ale właściwości antyrakowe mają też świeże soki (bo w takich nie doszło jeszcze do przemiany azotanów w szkodliwe azotyny). Pijmy także zieloną herbatę, mieszanki ziołowe (z dzikiej róży, głogu, pokrzywy) oraz soki warzywne( tylko świeże), przede wszystkim z czerwonych buraków. I pamiętajmy – nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, przełyku, gardła, krtani, piersi, wątroby i jelit. Lubiane przez mężczyzn piwo to główne źródło nitrozamin, które mają właściwości kancerogenne, więc osoby pijące bursztynowy płyn są bardziej zagrożone rakiem trzustki, niż ci, którzy okazjonalnie po niego sięgają. Ale już wino, które zawiera rezweratrol (związek fenolowy), pite w umiarkowanych ilościach, czyli szklanka dziennie, wykazuje działanie ochronne.

Dbaj o wagę i humor

Rak lubi otyłych i zestresowanych. Choć nie ma precyzyjnych danych na temat wszystkich rodzajów nowotworów, to wiadomo, że u kobiet otyłych rak piersi występuje 1,5 raza częściej niż u szczupłych. Związek między rakiem szyjki macicy i pęcherzyka żółciowego (u kobiet) oraz prostaty (u mężczyzn) a nadwagą jest mniej wyraźny. Z pewnością jednak zachowanie odpowiedniej masy ciała sprzyja naszemu zdrowiu. Podobnie jest ze stresem. Osoby znerwicowane i te, które nie potrafią się oderwać od trudów codziennego życia, są bardziej podatne na wszelkie schorzenia, w tym także nowotworowe. Osłabiony układ immunologiczny jest mniej aktywny, mniej czujny i, nawet jeśli mógłby się rozprawić z pojedynczymi komórkami nowotworowymi, nie ma na to siły. A więc nie zapominajmy o relaksie i wypoczynku.

Dużo warzyw i owoców!!!

Są bardzo ważne w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza te świeże i surowe, ale mogą być też gotowane lub duszone. Zwiększone ich spożycie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, żołądka, płuc, piersi, jamy ustnej, trzustki i pęcherza. Częstość występowania tych nowotworów jest o 39 proc. wyższa u osób stosujących dietę tradycyjną. Owoce i warzywa zawierają nie tylko błonnik i składniki mineralne niezbędne dla zdrowia, ale i substancje nazywane fito związkami. Pod tą nazwą kryją się flawonoidy, indole i fenole – związki zapobiegające powstawaniu nowotworów. Gdzie je znajdziemy? W łatwo dostępnych i niedrogich produktach:

  • pomidory zawierają karotenoid o nazwie likopen, związek fenolowy chroniący organizm przed rakotwórczymi zanieczyszczeniami środowiska. Wiadomo, że ryzyko powstania raka prostaty u mężczyzn spożywających w tygodniu 10 pomidorów zmniejsza się o 45 proc.
  • brokuły i pokrewne im warzywa mają w składzie dobroczynne indole. Zawierają też glukozyralany, które w organizmie przekształcają się w sulforolany, skuteczne w walce z nowotworami płuc i jelita grubego.
  • skórka winogron i skórki innych owoców bogate są w rezweratrol (obecny w czerwonym winie), związek powstrzymujący rozwój raka.
  • winogrona mają kwas elaginowy, obecny też w czereśniach i truskawkach, działający anty nowotworowo.
  • cytrusy bogate są w anty rakowe flawonoidy oraz luteinę.

Warzywa i owoce mają też inne antyoksydanty – witaminy E, C i beta–karoten. W koszyku z zakupami nie powinno zabraknąć: kapusty, kalarepy, kalafiorów, brukselki, czosnku, cebuli, pietruszki.

Więcej skrobi

Produkty bogate w skrobię, takie jak płatki z pełnych zbóż, ryż, makarony, owies ,len ,  rośliny strączkowe i ziemniaki, zawierają błonnik, a wzrost jego spożycia zmniejsza zagrożenie rakiem jelita grubego. Błonnik skraca czas przechodzenia pokarmu przez jelita. Dzięki temu substancje, które powodują chorobę, mają kontakt ze ścianami jelita przez krótki czas. Badania dowodzą, że substancja o nazwie maślan, powstająca w wyniku działania mikroflory żołądkowej na błonnik, jest niezbędna do prawidłowej pracy jelit i zapobiega rakowi. Podobno ma też moc niszczenia pojedynczych komórek nowotworowych. Pełne ziarna zbóż zawierają lignan, produkt podobny do błonnika, który jest fitoestrogenem i – jak sądzą niektórzy dietetycy – zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów hormonozależnych.  Tak działa też soja, która zawiera izoflawony. Jednak w jej przypadku lepiej zachować ostrożność. Poza tym laboratoryjne badania na komórkach raka piersi pokazały, że małe dawki sojowego izoflawonu genisteiny (najbardziej aktywny fitoestrogen soi) powodują rozmnażanie tych komórek, podczas gdy duże zatrzymują ich rozrost.

Mniej tłuszczu i mięsa

Dieta bogata w tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego) od dawna jest uważana za sprzyjającą powstawaniu raka jelita grubego. Kilka lat temu pojawiły się też informacje, że ponadto wpływa na większe zagrożenie rakiem prostaty, jajników i piersi. Naukowcy tłumaczą to faktem, że tłuszcz mobilizuje organizm do wytwarzanie estrogenów. Dlatego najlepiej ograniczyć jedzenie pełnotłustych przetworów mlecznych, tłustego mięsa oraz dań gotowych. Nadmiar mięsa, zwłaszcza czerwonego, czyli głównie wołowiny, może decydować o przyspieszonym rozwoju raka jelita grubego i prostaty. I chociaż dyskusje na ten temat wciąż trwają, dietetycy zalecają zastąpienie go drobiem i rybami. Poza tym warto wiedzieć, że mięso podnosi w organizmie stężenie nitrozoamin, silnych substancji rakotwórczych. Osoby jedzące mięso codziennie mają 3 razy wyższe stężenie tej substancji w moczu. Oprócz jakości mięsa ważny jest też dla naszego zdrowia sposób jego przygotowania. Pieczone na węglu drzewnym i mocno przypieczone w głębokim tłuszczu lub na tłuszczu wielokrotnie używanym, zawiera dużo substancji rakotwórczych. Robiąc zakupy, wybierajmy ryby, cielęcinę, polędwicę wołową, mięso z indyka, oliwę z oliwek, olej lniany ,odtłuszczone jogurty, chude mleko i sery.

Zalecenia ogólne

Różne diety kładą nacisk na inne grupy produktów, jednak wszystkie one mają ze sobą wiele wspólnego. Nie każdy też ma możliwość/chęć ścisłego zastosowania się do zaleceń danej diety. Poniżej zebrałam najbardziej ogólne wskazówki dotyczące odżywiania dla osób chorych na raka, ze szczególnym uwzględnieniem informacji mogących mieć związek z guzami mózgu. Pod niektórymi hasłami znajdują się linki do większej ilości danych. Należy pamiętać, że dieta nie zastąpi planowego leczenia, a wszelkie kuracje należy skonsultować z lekarzem prowadzącym. Na pewno nie zaszkodzi jednak eliminacja produktów wymienionych w tabeli "Szkodliwe / nie zalecane"...

- ZALECANE -

Warzywa

Zawierają błonnik, który pomaga usuwać z organizmu substancje rakotwórcze. Dostarczają nam witamin, składników mineralnych, antyutleniaczy i substancji antyrakowych, wspomagają system immunologiczny i zapobiegają wielu chorobom. Szczególnie cenne są np. brokuły, brukselka, buraki, cebula, pomidory, kapusta, marchew, seler, szpinak, jarmuż, bakłażan, rzodkiew, czosnek... Warzywa można jeść w postaci surówek. Wartości odżywcze zachowają też, jeśli zostaną ugotowane na parze lub zblanszowane. Warzywa z puszek i słoików lepiej zastąpić mrożonymi.

Owoce

Bogate źródło witamin. Szczególnie polecane są m.in. winogrona - miąższ zawiera antyrodnikowe flawonoidy, olej z pestek witaminę E, zwalczającą wolne rodniki, a skórka owoców i ich szypułki - polifenole zwalczające wolne rodniki; awokado - kopalnia witamin. Ponadto jabłka, cytryny, figi, suszone morele, ciemne śliwki, truskawki, jagody i wiele innych owoców zawiera składniki antynowotworowe. Szczególnie godne polecenia są grejpfruty. Grejpfrut ma wiele aktywnych biologicznie związków. W jego miąższu i pestkach znajduje się substancja (naringina), która nadaje mu lekko gorzki smak. Zawiera dużą ilość flawonoidów. Są to substancje przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ich obecność stwiedza się w całym owocu: skórce, miąższu i nasionach. Mają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwutleniające i przeciwrakowe (np. wyciąg z ziaren grejpfruta ma o 20 razy silniejsze działanie w walce z wolnymi rodnikami niż witamina C). Związki z soku białego grejpfruta hamują rozwój miażdżycy.

Zielona herbata

Zawiera antyoksydanty i polifenole, które obniżają poziom szkodliwych wolnych rodników. Jej antyrakowe działanie zostało już potwierdzone wieloma badaniami klinicznymi. Zawiera teinę, olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy: C, K i z grupy B, a także składniki mineralne. Ma ona działanie pobudzające, reguluje ciśnienie krwi, a ponadto przypisuje się jej działanie bakteriobójcze. Herbata zielona wykazuje znacznie większy wpływ na organizm człowieka niż czarna. Działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu. Ma zbawienne działanie dla układu moczowego, zapobiegając wielu dysfunkcjom. Łagodzi w znaczny sposób dolegliwości związane z reumatyzmem i chroni organizm przed jego wystąpieniem. Zielona herbata ma także działanie chroniące przed miażdżycą.

Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba)

Już przed kilku tysiącami lat używano sproszkowanych liści miłorząbu w leczeniu zmian degeneracyjnych mózgu. Obecnie produkuje się ekstrakt z liści zawierający wiele składników, a zwłaszcza glikozyd flawonowy. Aktywne substancje z miłorzębu przeciwdziałają utlenianiu tłuszczów w ścianach komórek i ich wnętrzu, zwłaszcza w mózgu oraz naczyniach krwionośnych. Przywracają "młodzieńczą" wrażliwość komórek mózgu na neurotransmitery (substancje hormonalne, za pomocą których komórki komunikują się ze sobą). Przykładem może być odrodzenie się wrażliwości receptorów na działanie ważnego neuroprzekaźnika, serotoniny. Stwierdzono również wpływ miłorząbu na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu oraz blokowanie utleniania jego frakcji LDL. Stosowanie preparatów z miłorzębu może podtrzymać i poprawić sprawność intelektualną, zapobiegać zatorom w naczyniach krwionośnych mózgu i innych częściach ciała, poprawić sprawność narządów wzroku i słuchu.

Warto również zadbać o to by w diecie znalazły się: produkty z mąki z pełnego przemiału, miód, kasza gryczana, mięso ryb morskich, oliwa z oliwek, orzechy itp.

 

- SZKODLIWE / NIE ZALECANE -

Cukier

Stanowi pożywkę dla nowotworu, który potrzebuje cukru dla swego wzrostu. Generalnie zaleca się unikanie cukru wszystkim osobom z chorobą nowotworową.

Sól

Należy ograniczyć spożycie i zastąpić rafinowaną, oczyszczoną - i pozabioną ważnych mikroelementów - sól nieoczyszconą solą morską, zawierajacą łatwoprzyswajalny magnez.

Glutaminian sodowy (substancja wzmacniająca smak i zapach)

Może powodować bóle głowy. Przyspiesza wzrost złośliwych guzów mózgu (komórki glejaka wydzielają glutaminian). Działa podobnie jak aspartam (zob. poniżej).

Aspartam (słodzik)

Uszkadza komórki nerwowe. Może powodować rozmaite dolegliwości i choroby układu nerwowego - Uważa się, że aspartam powoduje spadki nastroju, bóle głowy i migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia i cukrzyca. Wyraźne zastrzeżenie, by żywności zawierającej aspartam nie jadły kobiety w ciąży, to najlepszy dowód, że nie jest bezpieczny. W skład aspartamu wchodzą trzy związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Najbardziej szkodliwy jest ten ostatni, gdyż rozkłada się w organizmie na kwas mrówkowy i formaldehyd - silnie toksyczną neurotoksynę. Uwaga: litr napoju słodzonego aspartamem zawiera ok. 56 mg metanolu (dopuszczalna ilość to 7,8 mg na dzień) - metanol to trucizna powodująca bóle i zawroty głowy, nudności, osłabienie, dreszcze, drętwienie i kłujące bóle rąk i nóg, zaburzenia zachowania, a także problemy ze słyszeniem i widzeniem (nawet ślepotę).

Benzoesan sodu (konserwant)

Rakotwórczy.

Pestycydy

Pestycydy zabijają komórki mózgu i dają objawy charakterystyczne dla choroby Parkinsona.

Alkohol

W nadmiarze wywołuje m.in. stany niedoboru białka i wiele zaburzeń w procesach biochemicznych zachodzących w komórkach organizmu. Znajduje to swój wyraz w upośledzeniu czynności komórek, np. nerwowych. W błonach komórkowych można zaobserwować trwałe zmiany - zwiększenie zawartości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Alkohol zakłóca metabolizm cukrów i tłuszczów, prowadząc w efekcie do zaburzeń poziomu glukozy we krwi i niekorzystnego oddziaływania na kwasy tłuszczowe. Może wywołać hipowitaminozę (niedobór witamin - szczególnie takich jak: B1, B6, PP, B12 i kwas foliowy) z uwagi na hamowanie procesów wchłaniania i magazynowania witamin w organizmie.

Papierosy

Palacz, jak i jego otoczenie (tzw. palacze bierni) narażeni są na oddziaływanie wielu szkodliwych substancji, np. tlenek węgla (czad), który blokuje hemoglobinę przenoszącą tlen w organizmie. Rakotwórcze smoły tytoniowe, których w dymie tytoniowym znajduje się 13 postaci związków, zagrażają całemu organizmowi, a najniebezpieczniejszy z nich jest benzopiren. Cyjanowodór (zwany też kwasem pruskim) jest łatwo wchłaniany przez błonę śluzową i wywiera działanie pobudzające na ośrodek naczynioruchowy i oddechowy w mózgu, a w większych dawkach - blokuje oddychanie tkankowe poprzez zredukowanie ilości hemoglobiny łączącej się z tlenem; może być powodem zatruć i takich objawów, jak: bóle głowy, nudności, wymioty. Kwasy: octowy, mrówkowy i siarkowodorowy działają drażniąco na błonę śluzową jamy ustnej, układu oddechowego i pokarmowego, upośledzając ich czynności. Pyły, których koncentracja w dymie papierosowym jest prawie milion razy większa niż w najbardziej zanieczyszczonym powietrzu, powodują odkładanie się cząsteczek węgla w węzłach chłonnych, które przestają pełnić funkcję bariery obronnej przed zakażeniami dróg oddechowych. Olejki eteryczne, alkohol metylowy, tlenek azotu, amoniak drażnią i często uszkadzają błony śluzowe układu oddechowego, wywierają destrukcyjny wpływ na pracę serca, a także na nerwy wzrokowe. Zwiększa ryzyko udaru mózgu. Dym papierosowy ma działanie mutagenne, rakotwórcze i psychoaktywne. Nikotyna jest trująca i poraża ośrodkowy układ
nerwowy.

Smażone, a szczególnie przypalone potrawy

Wszystkie przypalone potrawy (mięso, warzywa itp.) zawierają składniki rakotwórcze. Powstają one w procesie spalania tłuszczu.

Dobrze jest unikać wszystkiego, co wysoko przetworzone i konserwowane, a także produktów o niewielkiej wartości odżywczej - wyrobów z białej mąki, żywności z puszek, gotowych dań z torebki...

*******************************************************************

polecam też odwiedzenie strony :

www.amygdalina.com.pl 

*     *     *

 

Antyrakowa dieta

 

Amerykańskie czasopismo Natural Health zwróciło się do autorytetów z dziedziny onkologii o opracowanie programu, który w każdej grupie wiekowej minimalizowałby ryzyko wystąpienia raka sutka. Przewodzący grupa specjalistów - prof. Mitchell Gaynor - Dyrektor Centrum Onkologicznego w Nowym Jorku przedstawił wyniki prac zespołu i okazało się, ze poza zaleceniami i zakazami wspomnianymi powyżej najważniejszą częścią tego programu jest odpowiednia dieta, która w sposób znaczący może zredukować ryzyko zachorowania na raka sutka.

 

Zalecenia ujęto w 13 punktach. Właśnie te 13 produktów i zaleceń każda kobieta bez względu na wiek powinna wprowadzić do swojego codziennego menu jak najszybciej.

 

I. Żywność organiczna

 

Jeśli masz dostęp do sklepów z organiczną żywnością (hodowana naturalnie bez udziału środków chemicznych) zaopatruj się w nią.

 

Dlaczego?

Żywność organiczna nie zawiera pestycydów (takich jak np. DDT) i innych związków chemicznych, których obecność powiązana jest ze zwiększoną zachorowalnością na raka sutka. Poza tym, jak donoszą naukowcy z Centrum Badawczego nad Żywnością w Waszyngtonie organiczne warzywa i owoce zawierają znacznie większą ilość witamin i minerałów niż te, które dostępne są w tradycyjnych sklepach. Jeśli chodzi o organiczny nabiał i mięsa - nie zawierają one hormonów (np. hormonu wzrostu, który dodawany jest do paszy), które zwiększają ryzyko raka.

 

II. Algi morskie

 

Algi morskie lub glony nori używane do wyrobu japońskiego sushi dostępne są w sklepach z orientalną żywnością. Jeżeli nie masz do nich dostępu zażywaj błękitne algi (spirulina lub chlorella) w postaci tabletek lub łyżeczki proszku rozpuszczonego w szklane owocowego soku.

 

Dlaczego?

Spożywanie alg obniża ryzyko wystąpienia raka sutka - potwierdzają to wyniki badań laboratoryjnych oraz znacznie niższy odsetek raka piersi wśród Japonek. Poza tym algi zawierają chlorofil, który ma działanie antyrakowe (podobnie jak witamina C i karotenoidy) obniżając poziom wolnych rodników.

 

 

III. Chrupiące kapustowate

 

Jedz dużo brokułów, brukselki, kapusty włoskiej i pekińskiej oraz kalafiorów. Najlepiej przyrządzaj je na parze lub jedz na surowo w postaci surówek i sałatek - wtedy zawierać będą jak najwięcej antyrakowych środków odżywczych.

 

Dlaczego?

Warzywa te zawierają związki siarkowe zwane indolami, które pomagają eliminować nadmiar estrogenów z organizmu i zapobiegają wzrostowi raka sutka. Jak donosi amerykański dietetyk dr Gaynor w swojej książce „Dr Gaynor’s Cancer Preventing Program” (Program zapobiegający rakowi sutka dra Gaynora) tylko te warzywa mają zdolność przekształcania estrogenów w organizmie z form indukujących wzrost raka sutka do form chroniących tkankę gruczołu piersiowego przed komórkami rakowymi. Szczególnie jeden z indoli - indolo-3-carbinol (I3C) ma zdolność hamowania wzrostu komórek rakowych.

 

IV. Redukuj tłuszcze

 

Zredukuj spożywanie tłuszczu w diecie do 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

 

Dlaczego?

Dieta bogata w tłuszcze zwierzęce zwiększa ryzyko zachorowania na raka sutka. Badania wykazują, że wysokotłuszczowa dieta powoduje wytwarzanie w jelitach związków chemicznych, które bakterie tam rezydujące potrafią przetworzyć na estrogeny, które magazynowane w gruczole piersiowym czynią ten narząd bardziej podatnym na raka.

 

V. Jak najwięcej błonnika

 

Jedz dużo błonnika, który występuje w owocach, warzywach, fasoli, grochu i ziarnach.

 

Dlaczego?

Błonnik zaburza metabolizm estrogenów i obniża jego poziom we krwi obwodowej. Naukowcy potwierdzili, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka o 54%.

 

VI. Poznaj sekrety soji

 

Jedz produkty sojowe - np. tofu i miso. Produkty sojowe przetworzone również są korzystne, ale zawierają znacznie mniej genistyny niż tofu czy miso i na dodatek zawierają konserwanty. Bądź natomiast ostrożna z sosem sojowym (zawiera zbyt dużo sodu) i olejem sojowym (zawiera niekorzystne tłuszcze nasycone).

 

Dlaczego?

Produkty sojowe zawierają genistynę - naturalny roślinny estrogen, który wiąże się z receptorami estrogenowymi w sutku powodując, że receptory stają się niedostępne dla tych form estrogenów, które odpowiedzialne są za powstawanie raka sutka.

 

VII. Ryby i zawarte w nich tłuszcze

 

Przynajmniej trzy razy w tygodniu jedz ryby morskie takie jak: tuńczyk, makrelę, łososia, halibuta czy sardynki. Jeśli nie lubisz ryb - jedz olej rybny w kapsułkach (2-10g dziennie).

 

Dlaczego?

Omega-3 kwasy tłuszczowe zawarte w rybach oceanicznych hamują działanie prostaglandyn, których obecność upośledza zdolność układu immunologicznego do prawidłowego i wczesnego rozpoznania komórek rakowych. Dobrodziejstwo rybnych tłuszczów uwidocznia się na mapie występowania raka na kuli ziemskiej - odsetek zachorowania na ten nowotwór jest bardzo niski w krajach skandynawskich i w Japonii, a wśród kobiet Eskimosek nie występuje w ogóle.

 

VIII. Orientalne grzyby

 

Wprowadź do swojego jadłospisu chińskie grzyby shiitake i maitake (dostępne w sklepach z orientalna żywnością).

 

Dlaczego?

Orientalne grzyby usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamują wzrost tkanki nowotworowej. Substancjami aktywnymi w tych grzybach są: frakcja D w grzybach maitake i polisacharyd lentinan w grzybach shiitake.

 

IX. Herbaciane ceremonie

 

Pij zielona herbatę trzy razy dziennie - oprócz swoich antyrakowych właściwości zawiera ona 50% kofeiny mniej niż tradycyjna herbata czy kawa. Zielona herbata dostępna jest także w wersji bezkofeinowej oraz w postaci kapsułek i nalewki.

 

Dlaczego?

Zawiera antyoksydanty i polifenole, które obniżają poziom szkodliwych wolnych rodników. Jej antyrakowe działanie zostało już potwierdzone wieloma badaniami klinicznymi - stąd tak niski odsetek raka sutka wśród Japonek.

X. Czosnek i jego rodzina

 

Jedz dużo czosnku, cebuli, porów i szalotki - najlepiej na surowo.

 

Dlaczego?

Zgodnie z wynikami badań Narodowego Instytutu Raka w USA - czosnek jest najlepszym czynnikiem ochronnym w walce z rakiem (raport naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii donosi o siarkowej składowej czosnku, która hamuje wzrost komórek rakowych). Zawiera również dużo selenu, który pobudza tworzenie białych ciałek krwi i wzmaga apoptozę (obumieranie komórek rakowych). Cebula i pozostałe wywierają podobne efekty, a poza tym zawierają składniki, które stymulują produkcję określonych enzymów zobojętniających wolne rodniki. Poza tym zawierają saponiny, które hamują podziały komórek rakowych.

 

XI. Fitominy

 

Jedz dużo warzyw, owoców, ziaren, nasion i orzechów.

 

Dlaczego?

Pokarmy te zawierają fitominy (np. polifenole), które chronią komórki sutka i hamują wzrost komórek rakowych. Polifenole występują również w koperku i rozmarynie - wprowadź je więc do swojej diety.

 

XII. Właściwe oleje

 

Używaj w kuchni oliwy z oliwek. Unikaj oleju słonecznikowego, kukurydzianego, sojowego i margaryny.

 

Dlaczego?

Oleje mononienasycone takie jak oliwa z oliwek obniżają ryzyko wystąpienia raka sutka. Tłuszcze gęste, zwane również uwodorowanymi (występujące w margarynie) podwyższają to ryzyko. Natomiast tłuszcze nasycone (występujące w nabiale i czerwonym mięsie) powodują, że organizm produkuje większe niż normalnie ilości insuliny, która stymuluje komórki rakowe do wzrostu.

 

XIII. Dieta bogata w suplementy

 

Codziennie zażywaj 200 mg selenu, 30-100 mg koenzymu Q, 25 mg ekstraktu z grejpfruta oraz zestaw wszystkich witamin i mikroelementów.

Dlaczego?

Selen obniża ryzyko wystąpienia raka sutka. Koenzym Q ma działanie protekcyjne poprzez wzmacnianie układu immunologicznego oraz eliminowanie wolnych rodników. Wyciąg z ziaren grejpfruta ma o 20 razy silniejsze działanie w walce z wolnymi rodnikami niż witamina C.

 

 



Dodaj do:  Wykop.plWykop FacebookFacebook BlipBlip FlakerFlaker Śledzik
   Odsłon: 3 925
Oceń: 0.0 (0 głosów)
Tagi: dieta   antyrakowa  


KOMENTARZE (0) dodaj komentarz
PRZEGLĄDAJ
Najnowsze
Najpopularniejsze
Najwyżej oceniane
Najczęściej komentowane

KATEGORIA
Wszystkie


PODOBNE WPISY  
Dodał: hendrix 2012-01-21 11:25
NOWA DIETA ANTYRAKOWA
Rak żywi się cukrem ! ! !

Dodał: hendrix 2011-03-21 10:28
TOTALNA KURACJA ANTYRAKOWA WEDŁUG RUDOLFA BREUSSA
TOTALNA KURACJA ANTYRAKOWA WEDŁUG RUDOLFA BREUSSA

Dodał: hendrix 2009-10-01 15:34
Dieta alkaliczna (zasadowa)
Dieta alkaliczna (zasadowa)

Dodał: hendrix 2009-09-09 11:32
ANTYNOWOTWOROWA I ANTYMIAŻDŻYCOWA DIETA DR BUDWIG
ANTYNOWOTWOROWA I ANTYMIAŻDŻYCOWA DIETA DR BUDWIG

Dodał: hendrix 2009-09-09 11:22
DIETA Dr Budwig
DIETA Dr Budwig


Strona główna|Moje konto|Filmy|Zdjęcia|Blog|Użytkownicy|Forum Reklama © streemo 2014 top^