Stwórz własną stronę WWW   WITAMINA B17-SZANSA W LECZENIU NOWOTWORÓW   Rejestracja Zaloguj się  




  Dodaj wpis
JAGODY GOJI
Dodał: hendrix 2010-06-17 17:19


 

TOP SECRET :

 CHCECIE MIEĆ WŁASNE ROŚLINY GOJI ???

- KUPCIE SOBIE  TROCHĘ TYCH OWOCÓW np.: w " Herbatach świata "...

 10 dkg = 12,50 zł ( MOŻNA  KUPIĆ OD 3 dkg = 3,75 zł )


- OWOCE MOŻNA NAMOCZYĆ  NA  NOC  W  ZIMNEJ  WODZIE ....

  ( łatwiej będzie  wyciągnąć  nasionka )

- RANO SAME NASIONKA TRZEBA WSADZIĆ  PŁYTKO  DO ZIEMI ,

- PODLAĆ , POSTAWIĆ NA OKNIE I.....JUŻ PO TYGODNIU  WYROSNĄ  MALUTKIE  ROŚLINKI  GOJI   !!!
- resztę owoców oczywiście zjedzcie na zdrowie........:-)
(chyba , że macie  baaardzo .....duuuuży ogród ...)

                      ŻYCZĘ UDANEJ ZABAWY........................HENDRIX

*********************************************************************************************

 Goji



Tajemnica dobrego zdrowia czy przezwyciężenie choroby tkwi w dostarczeniu organizmowi niezbędnych składników, biorących udział w skomplikowanych reakcjach w organizmie. Goji posiada wszystkie niezbędne składniki w doskonałych proporcjach.Proponujemy więc optymalne rozwiązanie: naturalny sok z owoców goji.

Właściwości i zastosowanie

Goji Berry (Lycium barbarum) jest owocem cenionym w medycynie tybetańskiej i chińskiej od tysięcy lat. Owoce Wolfberry były składnikiem wielu ziół, które tradycyjnie wykorzystywano do leczenia takich schorzeń jak: bóle i zawroty głowy, dzwonienie w uszach, bezsenność.Uważano, że goji reguluje pracę żołądka, nawilża płuca, poprawia ostrość wzroku, oczyszcza wątrobę i poprawia pracę nerek. Przede wszystkim zwraca się uwagę, że Lycium barbarum regeneruje wątrobę i nerki nawet w stanach patologicznych.W tradycyjnej chińskiej medycynie nerki są związane z siłą życiową i witalną, tym co powszechnie jest odczuwane jako "chęć do życia i działania". Uważa się, że Goji berry poprawia męskie życie seksualne. Niemniej trzeba podkreślić, że energia nerek to nasza siła życiowa, której brak powoduje marazm, chęć sięgania po używki, żeby móc np. sprostać zadaniom życia codziennego.Współczesne badania udowodniły, że goji przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wzmacnia system immunologiczny, reguluje poziom cukru we krwi.Goji z powodzeniem może być stosowane w profilaktyce chorób nowotworowych.

Goji berry jest wyśmienitym antyoksydantem. Tabela poniżej przedstawia zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych dla wybranych owoców i warzyw według skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).Antyoksydanty zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory, choroby układu krążenia, choroby stawów. Podnoszą ogólną odporność organizmu oraz mają istotne znaczenie w profilaktyce zaburzeń czynności mózgu oraz chorobach Parkinsona i Alzheimera.

Przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia.Herbalyes Goji Berry Wykres

Goji berry zawiera 18 rodzajów aminokwasów oraz wszystkie osiem egzogennych aminokwasów, między innymi izoleucynę oraz tryptofan.

Aminokwasy egzogenne to grupa aminokwasów, która nie może być syntetyzowana w ludzkim organizmie i musi być przyjmowana systematycznie wraz z pożywieniem.

Aminokwasy są niezbędne do życia. Ich rola w organizmie jest różnorodna. Pełnią ważną funkcję w metabolizmie oraz są budulcem białek i tkanki mięśniowej. Aminokwasy mają wpływ na procesy fizjologiczne związane z wysiłkiem fizycznym, takie jak: regeneracja energii, rozwijanie mięśni, utlenianie tłuszczów.

Warto zaznaczyć, że przemiany tryptofanu, są źródłem istotnych związków, takich jak serotonina, która między innymi jest niezbędna dla prawidłowego snu oraz melatonina, która odpowiada za regulację dobowego cyklu snu i czuwania.Goji berry zawiera 21 minerałów, głównie cynk, żelazo, miedź, wapń, selen, fosfor. Jest bogatym źródłem karoten, w tym beta-karotenu oraz zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz witaminę E.

Sok z goji jest doskonałym suplementem dla dzieci

Jeśli masz dzieci i zastanawiasz się w jaki sposób można zwiększyć odporność organizmu dziecka mając świadomość tego, że powinno mieć ono dostarczone naturalne dobrze przyswajalne witaminy i minerały dla właściwego rozwoju, goji jest optymalnym rozwiązaniem. Sok z goji ma słodki smak przypominający smak soku z marchewki i dzieci chętnie będą go spożywały. Odporności nie buduje się w jeden dzień i powinno się świadomie i z wiedzą analizować temat, szczególnie w przypadku dzieci. Reklamy starają się nam wmówić, że syntetyczne soczki i witaminy czy jogurciki są odpowiednie dla dzieci. Firmy, które sprzedają tego typu produkty, oprócz stale powtarzanych reklam podpierają się przepłaconym autorytetem, który wystawił odpowiednią opinię. Przede wszystkim trzeba dzieciom ograniczyć radykalnie ilość spożywanego cukru w postaci syntetycznych napojów czy słodyczy. Cukier przede wszystkim osłabia system immunologiczny i jest powodem nadpobudliwości. Ograniczenie cukru spowoduje więc, że dziecko będzie w miarę spokojnie siedziało w jednym miejscu, abyś mógł coś sensownego podać mu do ust. Proponujemy sok z owoców Goji berry. Jest naturalny, dobrze przyswajalny i ma wszystkie niezbędne składniki: witaminy, minerały i aminokwasy.


Goji berry nazywane jest "jagodą szczęścia" Oto 21 powodów, dla których warto spożywać goji:


  • Goji jest przeciwutleniaczem, który pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się
  • Wpływa korzystnie na system immunologiczny
  • Pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi oraz wzmacnia serce
  • Poprawia pamięć
  • Utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi
  • Wzmacnia męską potencję
  • Przyczynia się do utraty wagi ciała
  • Pozwala złagodzić bóle i zawroty głowy
  • Poprawia jakość snu
  • Poprawia apetyt i trawienie
  • Przyczynia się do utrzymania zdrowego wzroku
  • Zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe
  • Jako suplement wspomaga konwencjonalne leczenie choroby nowotworowej
  • Redukuje toksyczne efekty chemioterapii i radioterapii
  • Wpływa korzystnie na wątrobę i nerki
  • Pomaga złagodzić objawy menopauzy
  • Wzmacnia kości i mięśnie
  • Pomaga złagodzić stres i niepokój
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób Parkinsona i Alzheimera
  • Zwiększa witalność
  • Poprawia humor

*********************************************************************************************
owoce goji

 

Jagody Goji to bardzo zdrowe owoce kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum).

Roślinę tę można spotkać w mongolskich i tybetańskich Himalajach.

 

Lycium barbarum

 

Okrągłe, czerwone jagody są bardzo delikatne i dlatego nie zrywa się ich z drzewa, lecz delikatnie strząsa.

Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i sa niskokaloryczne.

Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg, co stawia goji na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie, po południowo amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu.

Legendy o goji

Za panowania dynastii Tang ( ok. 800r. n.e.) wykopano studnię przy słynnej świątyni buddyjskiej, która była porośnięta krzakami goji. Prze wiele lat niezliczone ilości jagód spadały do studni. Pielgrzym, którzy się tam modlili cieszyli się nadspodziewanie dobrym zdrowiem. Nawet w wieku osiemdziesięciu lat nie mieli ani siwych włosów, ani nie stracili ani jednego zęba. Działo się tak, gdyż pili wodę ze studni. Na podstawie tej legendy napisano poemat.

Właściwości lecznicze

Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E.
Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody goji są super żywnością jedyną w swoim rodzaju. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjna medycynę na przestrzeni 21. wieku.
Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.

Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia:
• wzmocnienie stawów, kości,
• wzmacnia system odpornościowy,
• wyszczupla,
• opóźnia procesy starzenia,
• poprawia również witalność,
• poprawia wzrok,
• zapewnia długowieczność.

Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. Zdolność jagód Lycium barbarum do odwrócenia procesu obniżania Ig A powodowana wiekiem jest najlepszym dowodem potwierdzającym tradycyjna opinie o ich właściwościach spowalniających proces starzenia.

Sposób spożycia

Możemy poszperać trochę w Internecie i znajdziemy świeże lub suszone owoce goji, a także sok. Zaleca się spożywać 15-50 ml tego soku dziennie. Na pewnym forum winiarskim można też znaleźć przepis na wino z goji ;)

 


*********************************************************************************************

Goji berry to mała, czerwona jagoda, która rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Rośnie ona na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii.  Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy.

Krzewy Lycium Barbarum na których rosną goji, osiągają wysokość 1-3 m. Same owoce mają długość do 2 cm. Gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty i suszy w cieniu.

Wielu ekspertów żywieniowych mówi, że goji berries to najzdrowsze pożywienie na świecie. Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor.  Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku.

Goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy) Niestety suszone jagody nie są bogatym źródłem witaminy C.  W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2,B6 oraz witamina E.

Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.

W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6.

Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.

Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia jagód goji właśnie polisacharydom.

Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone), który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.

Goji berries to pokarm, który ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.

Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc zawiera największą dostępną obecnie naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie goji berries, aby poprawić wzrok.

W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy.  Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne.

Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.

Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Wiąże się z tym legenda związana ze słynnym Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń. Mówi się, że żył on 252 lat (1678-1930) i codziennie spożywał goji. Podobno jego ekstremalna długowieczność jest dobrze udokumentowana. Legenda mówi, że Li Qing Yen w wieku 11 lat spotkał 3 mędrców, którzy mieli ponad 300 lat. Nauczyli oni go sztuki długowieczności, odpowiedniej diety i zielarstwa. Później, gdy miał 50 lat spotkał innego mędrca, który żył 500 lat. Li nauczył się od niego, codziennego spożywania zupy z jagód goji.

Jagody goji można dostać w różnych formach. Najpopularniejsze są suszone owoce o rozmiarze takim jak rodzynka. Gdy będziesz je kupował zwróć uwagę, czy pochodzą z upraw ekologicznych, ponieważ inne mogą być zanieczyszczone pestycydami. Rozsądne spożycie dzienne suszonych jagód goji to około 70 sztuk dziennie.

Jest to zdecydowanie super jedzenie, które z całą pewnością, można umieścić na jednym z trzech pierwszych miejsc najlepszej żywności.



Dodaj do:  Wykop.plWykop FacebookFacebook BlipBlip FlakerFlaker Śledzik
   Odsłon: 11 496
Oceń: 0.0 (0 głosów)
Tagi: goji  


KOMENTARZE (0) dodaj komentarz
PRZEGLĄDAJ
Najnowsze
Najpopularniejsze
Najwyżej oceniane
Najczęściej komentowane

KATEGORIA
Wszystkie


PODOBNE WPISY  


Strona główna|Moje konto|Filmy|Zdjęcia|Blog|Użytkownicy|Forum Reklama © streemo 2014 top^